Baklava

Bayram geldi hoş geldi.:))) Baklavasız bayram olmaz dedim ve olur mu olmaz mı, ya altından kalkamazsam derken anneannemin ağızda dağılan baklava tarifinden ilk baklavamı denedim. Hayırlı olsun:))) Bayramlarımız her zaman yeni tatlarla,yeni heyecanlarla ve tabii ki yemek pişirmeyle dolu olsun:)))

(Orta büyüklükte bir tepsi için)

Malzemeler:

  • 150 gr. tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1\3 çay bardağı sirke
  • 1 su bardağı su
  • Alabildiğine un
  • Yufkaları açmak için buğday nişastası ve un karışımı

İç harç:

  • Yarım kg. iç ceviz
  • Eritilmiş tereyağı

Şerbeti için:

  • 1 kg.+1 su bardağı toz şeker
  • Şekerin üzerini 2 parmak kadar geçecek miktarda su
  • 1 yarım limon suyu

Yapımı:

Erittiğimiz tereyağı,yumurta,sirke ve suyu karıştırıyoruz ardından göz kararı (kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmek üzere) unumuzu ilave ediyoruz. Hamurumuzu daha rahat açılması için dinlenmeye bırakıp içi için cevizlerimizi öğütüyoruz.(Ben biraz iri sevdiğim için bir poşete koyup merdane ile üstlerinden geçerek ufaladım.) Ve her on katta bir ve en son baklavamız bittiğinde yufkaların üzerine dökmek üzere bir miktar tereyağı eritiyoruz. Dinlenen hamurumuzu küçük bezelere ayırıyoruz(bu ölçüyle 40 beze elde etmelisiniz.) ve nişasta un karışımını kullanarak çok ince yufkalar açıyoruz. (Yufkaların yırtılması çok sorun değil.)İlk üç yufkayı aralarına ceviz dökmeden yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz.Daha sonraki her yufkada araya ceviz serpiyoruz ve her on yufkada bir yufkaya tereyağı gezdirip ceviz serpmeden bırakıyoruz ve diğer yufkaya geçiyoruz.En üstte son üç yufkanın da arasına ceviz serpmiyoruz.(Bu üç yufkanın yırtılmadan açılmasına dikkat etmelisiniz.) Baklavamızı dilimledikten sonra üstüne bir miktar tereyağı döküyoruz ve fırına veriyoruz.170 derecelik fırında üstleri kızarıncaya ve tepsiyi salladığımızda baklava hareket eder hale gelinceye kadar pişiriyoruz. Baklavamızı soğumaya bırakıyoruz.(Şerbet baklavaya döküldüğünde baklava asla sıcak veya ılık olmamalı.)Diğer tarafta şerbet için şekerimizi suda eritiyoruz ve kaynatıyoruz.İri köpükler çıkmaya başladıktan sonra altını kısıp bir 10 dakika daha kaynatıyoruz.On dakika sonra yarım limon suyu sıkıp 3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alıyoruz ve sıcağa yakın ılık iken baklavanın üzerine döküyoruz.Şerbet baklavanın üst üç katına kadar gelmeli.) Eğer dayanabilirseniz :) şurubunu iyice çekmesi için en az bir gece beklemenizi tavsiye ederim.

Not:Baklavanızı fırınladıktan bir hafta sonra bile şerbetleyebilirsiniz.Dayanması konusunda bir şüpheniz olmasın.

Afiyet olsun:)))

About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s